Missionskullen
Vattenstenen
Gåramålningar
Detta hände

 

Stora Enso Oljecentralen Lovsjö Bruk Motell Tre Örnar Barnarps Taxi

 

Barnarps Taxi & Busstrafik. 

Barnarp taxi och busstrafik är ett företag som år 2012 firar 90-års jubileum.

1922 var året då Gideon Karlsson började transportera folk med buss i och omkring Barnarp. ”Bussen” var från början en lastbil av märket T-Ford som den händige Gideon byggde om och utrustade med sittbänkar på flaket. Chauffören och framsätespassageraren var de enda som fick tak över huvudet.

Ganska snart insåg Gideon att även de betalande passagerarna måste skyddas från såväl väder som vind och vägdamm. Detta resulterade i att han investerade i en buss som passagerarna kunde färdas i betydligt mer bekvämt. Bussen hade 10-12 sittplatser och var försedd med både väggar och tak samt fönster av celluloid. I och med anskaffandet av denna nya buss fick det gamla ”kombifordonet” som lade grunden till verksamheten tillbringa allt mer tid i garaget.
Den första busslinjen som upprättades gick mellan Moliden och Jönköping via Odensjölider. Allt eftersom tiden gick utökades trafiken med nya linjer mellan Råslätt och Vrigstad samt en mellan Norrahammar och Tenhult. På samtliga linjer medfördes även post- och paketförsändelser, styckegods och spritleveranser.

I början av 50-talet inleddes hämtning av skolbarn från landsbygden till skolan i Barnarp. Upphämtningsplatserna var bl.a. Stigamo, Ubbarp, Bashult, Målen, Pershult och Lockebo. Barnen hade bestämda hållplatser på vilka Gideon hämtade upp dem i en stor svart 7-sitsig Plymouth från 40-talet (Stig Andersson var en av eleverna som åkte med från hållplats Pershult redan 1949).
Under resan underhöll ofta Gideon, iförd taxiuniform, genom att sjunga religiösa sånger och folkkära låtar från förarplatsen. Taxi- och bussbolaget växte stadigt och hade nu inte mindre än sju fordon som till största delen gick i linjetrafik, viss beställningstrafik förekom också. Under ett flertal år bedrevs även åkeriverksamhet och ett flertal lastbilar ingick i vagnparken. Uppdragsgivare för godstransporterna var ASG (AB Svenska Godsbilscentraler).

Allt eftersom åren gick och Gideon åldrades blev sonen Bengt alltmer engagerad i verksamheten och 1956 tog han över företaget. Inriktningen var fortsatt densamma men utökades med utlandsresor. Resmålet var oftast Holland och Tyskland. Några av de resor som var mest populära och har satt sin prägel på företaget var vårens ”Tulpanresor” till Holland.
Bengt var mycket välorienterad och hade goda kunskaper om resmålen vilka han flitigt berättade om för resenärerna. Brodern Eje och svågern Stig Johansson medverkade som chaufförer i företaget vissa perioder.
Bussarna var alltid av mycket hög klass och av senaste modell, toalett, pentry och TV/video tillhörde standarden.
Buss och Taxifirman bedrev verksamheten i hörnan Ubbarpsvägen/Lovsjövägen under många år. När Riksettan gick genom Barnarp fanns även en tillhörande bensinstation med servicehall och verkstad som drevs av samma ägare. Från början var det en Caltex-station som sedan övergick till Shell, driften övertogs senare av Karlsson & Dalvik vilka drev stationen fram till slutet på 60-talet.
Efter deras tid har ett flertal mindre bensinbolag hyrt in sig och försäljningen har hanterats av olika ägare i fastigheten. Idag inryms Barnarps Pizzeria i nämnda fastighet.

1988 var det dags för tredje generationen Karlsson att ta över Barnarps Trafik, Gösta och Stellan Karlsson.
Idag drivs Barnarps Trafik av Stellan som säljer resor till många olika destinationer i Europa samt anpassade arrangemang för företag och föreningar m.m. Under höst och vinter är resmålen ofta teater och nöjesresor. Bolaget har idag inga egna bussar utan jobbar med utvalda samarbetsparters inom branchen. Kontoret är beläget på Kungsgatan 5B i Jönköping. Information om företaget och resmål finns på hemsidan www.barnarpstrafik.se

Bilder på några av de tidiga fordonen finns i albumet Gamla bilder (södra Barnarp)

Källa: Stig Andersson och Stellan Karlsson (mars 2012).

Barnarps Taxi och Buss

Kontakta oss: post@barnarp.com
copyright © barnarp.com 2009-2014