Riksettan
VW-bussen
Gåramålningar
Detta hände
Företagshistoria
Historien om VW Bussen i kärret
 

Operation rädda VW-buss…

I trakterna runt Barnarp rullade det i början på 60-talet en tio år gammal folkvagnsbuss, bussen hade sett sina bästa dagar och ansågs inte vara något att spara på. För att inte köra den direkt till skroten utan istället använda den till något nyttigt så kom man på iden att man kunde köra ner den till kärret vid den intilliggande ån (Kråkeboån) och använda den som basläger vid kräftfiske. Bussen rensades på den mest vitala delen, nämligen motorn och därefter bogserades bussen ner till kärret och parkerades alldeles vid kanten av ån. I augusti varje år utnyttjades bussen som samlingsplats för kräftfiskare och lager för kräftburar. Tiden däremellan stod bussen helt oanvänd och tidens tand gjorde vad den kunde för att sakta men säkert bryta ner bussen och låta den återgå till naturen. I början på 70-talet kom kräftpesten och med den upphörde de årliga besöken. Bussen föll i glömska och det var nog inte så många som visste om att bussen stod där den stod.

Ganska många år senare, efter det att internet hade gjort sitt intåg, började det några år in på 2000-talet spridas rykten på diverse forum om att en tidig VW-buss, en s.k. barndoor fanns i trakterna av Jönköping. Någon eller några lokaliserade bussen, identitetsskylten fotograferades av och publicerades på nätet. Därmed var identiteten avslöjad och bussen var känd i den inre VW-kretsen. Ytterligare några år gick och i januari 2014 publicerades en bild på Barnarps Instagramkonto tillsammans med några hashtaggar som berättade vad det var (dock avslöjades inte platsen). Efter det började folk höra av sig från bl.a. Tyskland, Sverige och Österrike, vissa var bra nyfikna och ville veta var den stod, andra ville komma och titta. Strax efter nyår 2016 hörde en engelsman av sig, han var väldigt intresserad och undrade om han kunde få fler bilder på bussen. Bilder togs och skickades över till England. Någon dag senare hörde han av sig och sa att han ville rädda bussen. Markägaren spårades upp och gav ett löfte om att han fick komma och hämta bussen. Ben, som engelsmannen heter, informerade mig om att han skulle komma och hämta bussen och rädda den åt eftervärlden. Jag måste erkänna att jag var en smula skeptisk och tänkte att ”det tror jag när jag får se det”.

Månaderna gick och i början av april 2016 dök det upp ett mail från England med ett meddelande som sa att – ”Nu är biljetten bokad och vi kommer till helgen”. Ytterligare några dagar gick, lördagen kom och med den ett telefonsamtal – ”Vi är här nu, har du lust att följa med och visa vägen?” – ”Självklart” svarade jag samtidigt som jag fick reda på att planen var att ägna en stund på lördagen åt att rekognosera. Under kvällen, skulle planer smidas om hur bussen skulle fås ut ur kärret och dagen efter skulle det ”stora lyftet” ske. Söndagen blev en rätt spännande dag, med hjälp av en fyrhjuling, en släpkärra, spade, hacka, spännband, metalldetektor m.m. begav vi oss ned till kanten på kärret och därifrån till fots den sista biten.
Själva räddningsoperationen började med att bussen grävdes loss runt kanterna och därefter vältes karossen över på taket, planen var att släpa karossen liggande på taket över kärret.
Därefter vidtog arbetet med att leta fram framvagn, bakvagn m.m. som låg gömt i myllan. I marken bakom bussen, fastväxt under ett mindre träd hittades det som har gett upphov till modellens smeknamn, den för modellen så typiska bakluckan en s.k. barndoor. Operationen förlöpte helt enligt planerna och alla delarna lastades på en släpkärra för vidare befordran till farbar väg.

Efter att ha träffat Ben och fått reda på vem han är vågar jag nog påstå att han är en av få i världen som är kapabel till att ta sig an och avsluta en renovering av en så pass förfallen VW-buss som denna och det inom överskådlig tid.

2013 var han i Töcksfors och hämtade hem en exakt likadan buss i minst lika dåligt skick, ett projekt som fick ligga till sig fram till december 2015 då renoveringen påbörjades. Tre månader senare börjar renoveringen gå in i slutfasen, fortfarande är det en hel del arbete kvar men nu kan man se hur bussen skall se ut. Töcksforsbussen är den äldsta kända högerstyrda VW-bussen i världen, detta är den näst äldsta kända bussen, bara åtta chassinummer ifrån…

Vill ni se bilder från räddningsoperationen och några bilder på ”Töcksforsbussen” så finns det >HÄR<

Maj 2016

Kontakta oss: post@barnarp.com
copyright © barnarp.com 2009-2016