Riksettan
Vattenstenen
Gåramålningar
Tillägg till albumet
Detta hände
Företagshistoria
Ett litet tillägg...
 

Berättelsen om Mikael Raatikainen och gåramålningarna har rönt stor uppskattning. För att dokumentera hur det ser ut idag begav vi oss ut, iförda gummistövlar och med kamera runt halsen en solig dag i början på november 2010. En dag som för övrigt blev två innan alla kvarvarande gårdar var dokumenterade.

Vi har så gott det går försökt att vara placerade på samma plats som Raatikainen stod och målade för snart 85 år sedan. Vid några av gårdarna har växtligheten brett ut sig så det var näst intill omöjligt att få en hygglig vy motsvarande den som är på tavlan, men vi har gjort så gott vi har kunnat.

Många av gårdarna är sig lika, även om det på sina ställen har dykt upp lite ny bebyggelse runt omkring.
Gårdar som saknar aktuella foton är: Målen (ej målad av Raatikainen), Barnarps Norrgård, Mobro och Sobacken vilka samtliga är rivna. I slutet på bildsamlingen finns även tavlor från Taberg och St Bosarp som ligger utanför vårt distrikt. Dagsläget i Knäryd har inte heller dokumenterats eftersom det inte är någon Raatikainen-tavla och när det gäller den sista bilden på tjädrarna så lyckades vi inte spåra upp dem för att få en dagsaktuell bild.
De nya bilderna är utlagda i albumet direkt efter originalbilden för att man enkelt skall kunna jämföra då och nu. Klickar ni på högersidan i bilden kommer ni till nästa och klickar ni på vänstersidan dyker föregående bild upp. Ett klick mitt i bilden gör att indexsidan dyker upp.

För att se det uppdaterade albumet går ni in under rubriken >Foto< i menyn, eller så klickar ni >HÄR<

Nov 2012:

Ytterligare ett album med bilder av Raatikainen kan nu ses här på sidan, denna gång är det bilder av tavlor som ligger utanför vårt distrikt. Stig Andersson har letat upp tavlor från Jönköping i norr till Vaggeryd - Bodafors i söder.

Även dessa bilder finns upplagda på fotosidan, för att gå direkt till albumet ni >HÄR<

Tidningen Land har uppmärksammat gåramålaren Raatikainen och Stig Anderssons arbete med att spåra dessa.
I nummer 49/12 finns ett utförligt reportage om hans målningar, vill ni läsa artikeln klickar ni >HÄR<.

 

 

Kontakta oss: post@barnarp.com
copyright © barnarp.com 2009-2014